Normeringen werkschoenen

  • Wat is een normering?
  • Het verschil tussen S1, S1P en S3

   S1 werkschoenen hebben een beschermingsneus, een gesloten hiel, antistatische eigenschappen en een energie-absorberende hak. Deze schoenen zijn geschikt voor droge omgevingen, zonder splintergevaar. Een voorbeeld hiervan kan bijvoorbeeld een magazijn zijn. S1P werkschoenen hebben dezelfde eigenschappen als de S1 normering, maar heeft daarnaast ook een antiperforatie tussenzool. Zo’n zool is handig als je in een omgeving werkt waar scherpe voorwerpen op de grond kunnen voorkomen waar je in kunt trappen, zoals spijkers of schroeven.

   Veiligheidsschoenen met de S2 normering zijn uitgevoerd met een beschermende neus, gesloten hiel, antistatische eigenschappen, energie absorberende hak en een waterdichte schacht. 
   Let op; deze werkschoenen hebben dus geen antiperforatie zool. S3 werkschoenen hebben alle eigenschappen van S1P werkschoenen, maar hebben daarnaast ook een waterafstotende schacht, tot ongeveer 60 minuten. Wanneer je kiest voor S3 werkschoenen, zul je in de meeste gevallen aan de meeste veiligheidseisen voldoen.

   Bij werklaarzen kom je nog wel eens de S4 normering tegen. Dit betekent dat de laarzen vervaardigd zijn uit rubber of polymeren (kunststof), daarbij hebben ze een beschermende neus en een energie absorberende hak. Tot slot de S5 normering. Een werklaars met de S5 normering heeft dezelfde eigenschappen als de S4 werklaars, maar heeft daarnaast ook een geprofileerde loopzool en een antiperforatie tussenzool. De meest gebruikte normering is de S3, omdat deze bijna voor elk soort werkzaamheden geschikt is.

  • Welke normeringen zijn er?