Normeringen werkkledij

    • Welke normeringen zijn er?

      EN-342 / EN-14058 
      Werkkledij met de normering EN-342 biedt bescherming tegen tegen kou en lage temperaturen lager dan -5°C graden. Het toepassen van het 3-lagen systeem helpt je om tijdens koude en lage temperaturen warm te blijven. Werkkledij met normering EN-14058 bieden weerstand tegen temperaturen vanaf -5 graden Celsius en hoger. 

      EN-343
      Werkkledij met deze normering zijn waterdicht. Een veelbelovende eigenschap als je tijdens het werken veel met water in aanraking komt. Deze normering hangt samen met een bepaalde waarde. Bij de X waarde (waterdichtheid) is bij al onze producten klasse 1 het laagst en klasse 3 het hoogst. Klasse 3 is daarmee het meest waterdicht. Sommige producten hebben een klasse 4. De klasse bepaalt ook hoeveel mm water de regenjas of regenbroek aan kan. Hoe hoger het getal, hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt. Wanneer een regenjas of regenbroek in klasse 1 valt, wordt aangeraden het artikel niet lang aan één stuk door te dragen. Hoelang het artikel gedragen mag worden is aangegeven (in mm) in het label van het product en bij de productinformatie op onze webshop.

      Hieronder volgt een waterkolom om de waterdichtheid te bepalen aan de hand van het aantal mm: 

      0 mmNiet waterdicht
      0 - 1.000 mmWaterafstotend, maar niet waterdicht
      1.000 - 5.000 mmWaterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen bepaalde vorm van druk. Het materiaal kan gaan lekken bij het zitten of leunen tegen natte oppervlaktes 
      5.000 - 15.000 mmVolledig waterdicht en bestand tegen veel vormen van druk. Pas bij langdurige druk kan het materiaal gaan lekken
      15.000 - 30.000 mmVolledig waterdicht, zelfs onder extreme druk


      EN ISO 20471
      High-Visibility kledij; ook wel waarschuwingskledij met hoge zichtbaarheid, moet voldoen aan de Europese norm voor signaalkledij. Deze norm is weer onderverdeeld in klassen afhankelijk van de mate van zichtbaarheid en reflectievermogen: 

      Klasse 1 (Low risk)
      High visibility werkkledij uit klasse 1 is niet geschikt voor het werken langs de openbare weg, maar op plekken en in situaties met een laag botsingsrisico en een laag risico op ongelukken. De maximale verkeerssnelheid mag dan 30 kilometer per uur zijn.

      Klasse 2 (Medium risk)
      High visibility werkkledij uit klasse twee is wel geschikt voor het werk langs de openbare weg.
      De maximale snelheid van het verkeer mag dan 50 kilometer per uur bedragen. 

      Klasse 3 (High risk)
      Wanneer je in het donker werkt is het dragen van high visibility kleding klasse 3 verplicht.
      Deze werkkledij is goed zichtbaar voor voertuigen tot in ieder geval 90 kilometer per uur.

      EN ISO 11611
      Deze normering biedt bescherming tegen kleine spatten gesmolten metaal, toevallig vlamcontact en UV-straling. Je kan met deze werkkledij gewoon een gehele werkdag werken, zonder problemen. De norm geldt niet voor speciale laswerkzaamheden. Binnen deze norm zijn er 2 klassen: Klasse 1 biedt bescherming tegen minder gevaarlijke lastechnieken en situaties (lasspatten en – vonken). Klasse 2 biedt bescherming tegen gevaarlijke lastechnieken en situaties (spatten en stralingswarmte).

      EN ISO 11612 
      Word jij tijdens je werkzaamheden blootgesteld aan kleinschalig en kortstondig contact met kleine vlammen en hitte? Dan is vlamvertragende werkkledij met deze normering geschikt voor jou.

      Binnen deze norm zijn er verschillende klassen: 
      A1, A2 biedt bescherming tegen kleinschalig en korte contacten met kleine vlammen (beperkte vlamverspreiding). 
      B (1-3) biedt bescherming tegen hete lucht (hitte) en open vuur. 
      C (1-4) biedt bescherming tegen stralingswarmte van korte duur en lage intensiteit.