Werkhandschoenen

Handen en polsen beschermen

In de bouw kom je vaak met scherpe voorwerpen in aanraking zoals glas, betonblokken met scherpe randen, houten planken waar nog spijkers in zitten en ga zo maar door. Het is daarom erg belangrijk dat je jouw handen hier goed tegen beschermd. Handbescherming zorgt ervoor dat je zonder gevaar je werk kan blijven uitvoeren. Snijbestendige werkhandschoenen zijn hierbij echt een uitkomst. Soms moet je voor bepaald werk messen, scharen of andere scherpe voorwerpen gebruiken. Ook dan is het verstandig om voor de veiligheid snijbestendige handschoenen of zelfs snijbestendige mouwen te dragen.


Onze snijbestendige werkhandschoenen vallen onder de Europese norm EN388 norm*; hoogste klasse (5). Deze werkhandschoenen bieden bescherming en weerstand tegen schuren, snijden, perforeren en scheuren (mechanische risico's) in combinatie met 4 cijfers die het prestatieniveau aangeven. Dit betekenen de cijfers:

A: Schuurweerstand / Slijtvastheid
B: Snijdweerstand / Snijvastheid
C: Scheurweerstand / Treksterkte
D: Perforatieweerstand / Perforatiesterkte

De cijfers worden weergegeven van 1 t/m 4, waarbij het cijfer 4 het hoogste prestatieniveau weergeeft. Zoek je bijvoorbeeld werkhandschoenen voor in de bouw, kies dan een werkhandschoen met een hoge slijtvastheid.

Verschillende soorten handbescherming

Er zijn verschillende manieren om je handen- en polsen te beschermen, dit komt omdat je tijdens het werk mogelijk meerdere risico’s loopt (uiteraard afhankelijk van het soort werkzaamheden). Mogelijke veiligheidsrisico’s zijn:

  • In aanraking komen met bijtende, irriterende en chemische stoffen;
  • Temperaturen;
  • Snijwonden.

Het is belangrijk dat je de geschikte hand- en polsbescherming gebruikt.  

Bij het risico op aanraking van bijtende, irriterende of chemische stoffen is het belangrijk om werkhandschoenen te dragen die hier bestand tegen zijn. NBR werkhandschoenen zijn bijvoorbeeld olie en chemisch bestendig. Ook bij bijvoorbeeld schoonmaakwerkzaamheden wordt er met irriterende stoffen gewerkt, zorg daarom dat je waterdichte werkhandschoenen draagt zodat het niet op je huid komt, bekijk bijvoorbeeld de Showa 377.

Ook bij verschillende temperaturen ontstaan er veiligheidsrisico’s. Met name bij hitte en vuur is het belangrijk om je handen goed te beschermen, ditzelfde geldt voor koude en lage temperaturen. Een voorbeeld is het uitvoeren van laswerkzaamheden, hierbij kom je mogelijk in contact met hitte, vuur en lasspatten. De noodzaak van goede bescherming hoeven we in dergelijke situaties niet te benadrukken. Een tegenovergestelde situatie: het werken onder koude temperaturen. Wist je dat het werken onder koude werkomstandigheden erg schadelijk kan zijn? Wij adviseren je daarom om eens een kijkje te nemen tussen onze thermo werkhandschoenen, voor warme handen tijdens het werken in de kou.

Werk je met scherpe voorwerpen als messen en machines? Goede hand- en polsbescherming is dan geen overbodige luxe! Wij hebben een snijbestendige mouw in ons assortiment, met deze mouw zorg je ervoor dat je polsen maximaal snijbestendig zijn. Daarnaast hebben wij uiteraard ook snijbestendige werkhandschoenen.

Materiaal hand- en polsbescherming

Hand- en polsbescherming biedt bescherming aan belangrijke onderdelen van het menselijk lichaam. Belangrijk is dus dat de bescherming van hoge kwaliteit is, daarom wordt er gebruik gemaakt van de beste materialen. Hieronder vind je een rijtje van materialen waar de hand- en polsbescherming van gemaakt wordt:

  • Nitril; 
  • Leer;
  • Polyester;
  • Nylon;
  • Acryl;
  • PVC. 

* Deze blog is geschreven op 9 mei 2018, wij raden aan om de regels goed na te vragen bij je werkgever of na te gaan op de site van de overheid. Aan de inhoud van deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

Terug naar blog