Normeringen werkschoenen

Normeringen en loopzolen van werkschoenen

Alle werkschoenen die wij verkopen voldoen aan een bepaalde veiligheidsnormering. Dit is van belang om te bepalen of de werkschoen geschikt is voor het type werk dat je uitvoert. In sommige sectoren is het namelijk verplicht werkschoenen te dragen die aan een bepaalde veiligheidseisen voldoen. In deze blog leggen wij uit wat deze veiligheidsnormeringen betekenen en in welke sectoren de veiligheidseisen verplicht zijn.

Wat betekenen de veiligheidsnormeringen*?

Voor veel mensen is het onduidelijk wat de veiligheidsnormeringen precies inhouden, wij begrijpen dat het lastig is. Er zijn namelijk meerdere normeringen die ieder voor zich een andere betekenis hebben en aan identieke eigenschappen voldoen. In deze blog leggen wij per veiligheidsnormering uit waar deze voor staat.

SB normering
Veiligheidsschoenen met een SB normering zijn uitgerust met beschermde neus tot 200 Joule. SB staat voor Safety Base, dit betekent dat de werkschoenen aan de basis veiligheidsvereisten voldoen. De SB normering komt vaak terug bij werkklompen en veiligheidsschoenen voor vrijetijdsgebruik.

S1 Normering
Werkschoenen met een S1 normering zijn uitgevoerd met een beschermende neus, gesloten hiel, antistatische eigenschappen en een energie absorberende hak. Deze veiligheidsschoenen bieden net wat meer protectie dan de SB werkschoenen. Voorbeelden van S1 werkschoenen in ons assortiment zijn:

De werkschoenen S1 zijn voornamelijk geschikt voor het werken in een droge werkomgeving.

S1P normering
Werkschoenen met een S1P normering zijn uitgevoerd met een beschermde neus, gesloten hiel, antistatische eigenschappen en een energie absorberende hak en antiperforatie tussenzool. Het verschil tussen S1 en S1P zit hem met name in de veiligheidszool. Werkschoenen met een S1P normering zijn geschikt voor werkomgevingen waar scherpe voorwerpen op de grond zouden kunnen liggen. De veiligheidszool biedt in deze situaties voldoende bescherming.

S2 normering
S2 safety shoes zijn vergelijkbaar met de veiligheidsschoenen met een S1 normering, maar de S2 safety shoes beschikken over een hogere weerstand tegen water. De weerstand tegen water komt door de waterdichte schacht, dit maakt de werkschoenen met een S2 normering geschikt voor het werken in vochtige omstandigheden. Overige eigenschappen van S2 zijn: beschermende neus, gesloten hiel, antistatische eigenschappen en energie absorberende hak.

S3 normering
De populairste variant onder de veiligheidsschoenen: S3 werkschoenen, dit komt vooral omdat de S3 normering in veel sectoren verplicht is. Deze schoen is een kruising van de werkschoenen met S1P en S2 normering. Door de eigenschappen van de werkschoen ben je met de werkschoen in staat om in vele werkomstandigheden te werken. S3 werkschoenen onderscheiden zich door de waterdichte schacht én de antiperforatie tussenzool. Ook beschikt de S3 werkschoen over de hiervoor genoemde eigenschappen.

Veiligheidsnormeringen voor werklaarzen
Ook werklaarzen zijn voorzien van bepaalde veiligheidsnormeringen, de normeringen voor werklaarzen zijn S4 en S5. Lees verder om erachter te komen wat de S4 en S5 normeringen inhouden.

S4 normering werklaars
Een belangrijk voordeel van S4 werklaarzen is dat deze werklaarzen waterdicht zijn, omdat ze gemaakt zijn van rubber of kunststof. Daarnaast beschikt de werklaars over een veiligheidsneus 200 J, antistatische zool en een energie absorberende hak.

S5 normering
Werklaarzen met een S5 normering zijn vergelijkbaar met de S4 werklaarzen, het verschil zit in de tussenzool en het antislip profiel. De tussenzool is penetratie bestendig tot 1100N. De S5 werklaars biedt meer bescherming dan de S4 werklaars. Alle eigenschappen waar de s5 werklaars aan voldoet:

  • Veiligheidsneus 200 J
  • Antistatische zool
  • Energie-absorberende hak
  • Geprofileerde loopzool
  • Penetratie bestendige tussenzool tot 1100 N.

Naast de S-normeringen, zijn er ook een aantal andere normeringen waaraan veiligheidsschoenen kunnen voldoen. Het is belangrijk om de aanvullende normeringen mee te nemen in je keuze voor een nieuwe werkschoen. Veelvoorkomende aanvullende normeringen zijn: SRC, HRO en ESD. Wij lichten de aanvullende normeringen graag toe.

SRC normering
Veiligheidsschoenen met een SRC normering voldoen aan de hoogste antislip normering. Dit betekent dat deze veiligheidsschoenen uitermate geschikt zijn voor gladde werkomgevingen. Werk je in de horeca? Dan is het belangrijk om op deze normering te letten!

HRO normering
HRO-veiligheidsschoenen hebben een zool die resistent is tegen hitte, de zool kan 1 minuut tot wel 300 graden Celsius aan. Het voordeel van veiligheidsschoenen met een HRO normering is dat de zolen van deze veiligheidsschoenen minder snel weg schroeien.

ESD normering
Werkschoenen met een ESD normering zijn volgens normering EN61340 getest op antistatische eigenschappen. Dit voorkomt schokken tijdens het werk. Ideaal als je in een werkomgeving werkt die statisch geladen is of waar je veel schokken krijgt.

Loopzolen van werkschoenen

Naast het kijken naar de veiligheidsneus- en zool is het ook essentieel om goed te letten op de loopzool. Deze zorgen namelijk ook voor veiligheid; een anti-slip loopzool zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet wegglijdt. Ook de dempende werking van een loopzool is erg belangrijk. Hierdoor krijg je namelijk geen last van je voeten en/of rug. Daarnaast kan een loopzool ook antistatische eigenschappen hebben, waardoor je geen elektrische schokken zult krijgen.

Hoe kies ik de juiste loopzool?

De samenstelling van de materialen van een loopzool kunnen verschillen, maar de volgende zaken zijn goed om rekening mee te houden bij je keuze:

-Of je binnen of buiten werkzaam bent
-Kom je tijdens je werkzaamheden in contact met hitte?
-Kom je tijdens je werkzaamheden in aanraking met chemische stoffen, zuren of oliën?
-Is er een risico van het staan op scherpe voorwerpen? (zoals spijkers op de werkvloer)
-Op wat voor ondergrond ben je werkzaam? (glad, gelijk of ongelijk etc.)

Welke soorten loopzolen zijn er?

-Loopzolen PU/PU
Een PU/PU loopzool bestaat uit twee soort polyurethaan, zodat deze slijtvast, schokabsorberend, olie- en zuurbestendig en antislip is. De zachtere tussenlaag is goed voor de demping en de hardere tussenlaag zorgt voor een loopzool die licht is met veel comfort.

-Loopzolen PU/TPU
Deze loopzool heeft dezelfde kenmerken als de PU/PU zool, maar dan is deze nog slijtvaster. Ook laat deze loopzool geen donkere streepjes achter op de ondergrond. Daarnaast is deze PU/TPU zool bestand tegen hitte tot wel 110 graden.

-Loopzolen PU/Nitril
Een PU/Nitril zool is uiterst schokabsorberend en slijt- en slipvast. Deze loopzool is zelfs bestand tegen hitte tot wel 300 graden! Hierbij is het wel goed om te weten dat dit om kortstondig contact gaat. Deze loopzolen komen goed van pas als je zwaardere werkzaamheden verricht in de industrie.

-Loopzolen PU/Vibram
Deze loopzool is slijtvast, schokabsorberend, heeft veel grip en is sterk maar toch licht. Ook deze loopzool is bestand tegen hitte tot wel 300 graden contactwarmte.

Het ontstaan van de veiligheidsnormeringen

Vanuit de EU zijn verschillende richtlijnen opgesteld voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze richtlijnen hebben betrekking op de fabricage van producten die door een persoon worden gedragen tegen een of meerdere gevaren die een bedreiging voor gezond- en veiligheid kunnen vormen. Aan deze richtlijnen zijn verschillende kwaliteitseisen en normeringen gebonden.

Veiligheidsnormeringen per beroep/sector

Veiligheidsnormering schilders
Ben je als schilder opzoek naar de juiste werkschoenen? Dan zit je met de veiligheidsnormeringen S1P, S2 en S3 zeker goed! Deze werkschoenen bieden voldoende comfort en veiligheid!

Veiligheidsnormering landbouw
Ook voor de landbouw geldt dat er meerdere veiligheidsnormeringen geschikt zijn, van SB t/m S5. Wij raden de veiligheidsnormering S3 aan, waarom? Omdat S3 veiligheidsschoenen tot 60 minuten waterdicht zijn. Ideaal voor in natte werkomstandigheden of als je plots een regenbui terecht komt.

Veiligheidsnormering Logistiek en transport
Het belang van een goede veiligheidsneus in de logistiek en transport sector is groot.  Je wilt namelijk goede bescherming voor als er iets op je tenen valt, je ergens tegenaan stoot of als er een ongeluk gebeurt met een heftruck. Wij adviseren daarom een normering van minimaal SB tot en met S5.

Veiligheidsnormering Bouw
Ben je bijvoorbeeld timmerman, bouwvakker of loodgieter? Dan raden wij de veiligheidsnormeringen S3 en S5 aan. Werk je vaak buiten? Let dan op de waterdichtheid van de werkschoen.

Veiligheidsnormering montage sector
Wij raden voor deze sector de veiligheidsnormeringen S1, S1P en S3 aan.

Veiligheidsnormering civiele techniek
Voor deze sector raden wij schoenen met veiligheidsnormeringen S2 en S3 aan. Werk je voornamelijk buiten? Let dan goed op de eigenschappen van de werkschoenen. Wij hebben bijvoorbeeld waterdichte S3 werkschoenen.

Wist je dat wanneer het dragen van werkschoenen in een sector verplicht is, de werkgever verantwoordelijk is voor de aanschaf van de werkschoenen?

Overige dingen waar je op moet letten voor veilige werkschoenen

Er zijn een aantal belangrijke factoren die bepalen of jouw werkschoen veilig is. Naast de veiligheidsnormering is het bij gebruikte werkschoenen belangrijk om te kijken naar de status van de werkschoen (slijtage), hoe oud de werkschoenen zijn (meestal na 1 jaar vervangen) en of de werkschoen lang vochtig blijft. Als de werkschoen lang vochtig blijft, kan dit betekenen dat het vocht in de voering blijft zitten, daarom raden wij aan om nieuwe schoenen aan te schaffen.

Wil je je werkschoenen goed onderhouden? Bekijk dan onze onderhoudsproducten!

Werkschoenen met veiligheidsnormeringen bestel je bij Wear2work

Wear2work heeft een groot assortiment aan werkschoenen met verschillende veiligheidsnormeringen, deze zijn er in verschillende maten, stijlen, pasvormen en zijn geschikt voor allerlei beroepen en werkzaamheden. Je bestelt de werkschoenen online via onze webshop of kom langs in onze winkel in Wijk bij Duurstede. Wij hebben een ruime voorraad, dus genoeg om te passen en te proberen! Onze werkschoenspecialisten staan voor je klaar met advies.

 * Deze blog is geschreven op 16 mei 2022. Aan de inhoud van deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

Terug naar blog